Επισκέψεις Διανοούμενων στον Πύργο

Το τελευταίο διάστημα, έχουν γίνει κάποιες πολύ ουσιαστικές κινήσεις για την πνευματική αφύπνιση και κινητοποίηση των πολιτών στην πόλη μας. Νιώθω πολύ τυχερή που είμαι Πύργο για δύο τουλάχιστον λόγους:

Επίσκεψη Α' : Θεοδόσιος Τάσιος
Παρασκευή 11 Μαρτίου

   Στα πλαίσια της εκδήλωσης Εγκαίνια Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (Κ.Κοτσανάς), ακολούθησε στο Συνεδριακό Κέντρο της πρώην Νομαρχίας στον Πύργο, Διάλεξη από τον ομότιμο καθηγητή του Ε.Μ.Π. και πρόεδρο της Ε.Μ.Α.Ε.Τ. κύριο Θεοδόση Τάσιο, με θέμα "Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία".

   Μια εξαιρετική φυσιογνωμία του σκεπτόμενου τεχνικού  κόσμου. Ένας μοναδικός μηχανικός, που στο πέρασμα των χρόνων μας δίδαξε να θεμελιώνουμε όχι μόνον τεχνικά έργα μα και συνειδήσεις. Να "ανοίγουμε" το μυαλό μας και να προσεγγίζουμε την κατασκευή, στο παρελθόν και στο μέλλον, υπό το πρίσμα των φιλοσόφων και απο κάθε πιθανή οπτική γωνία. Ιδιαίτερα δυνατός ο λόγος του, διόλου κουραστικός, μα αντιθέτως επιστημονικά γοητευτικός!

   Κύριε Τάσιο, Σας ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνατε με την επίσκεψή σας, διότι αποτελείτε έναν από τους Μεγάλους Έλληνες, που τούτη η χώρα χρειάζεται και πρέπει να τιμά!

Βιογραφικό

Ο Καθηγητής Θεοδόσιος Τάσιος γεννήθηκε στην Καστοριά. Πήρε το δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού από το Ε.Μ.Π. το 1953 και συνέχισε τις σπουδές του στο Centre d Etudes Superieures ITBTB, στο Παρίσι για ένα χρόνο. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Ε.Μ.Π. το 1958. Εξελέγη Επιμελητής του Ε.Μ.Π. το 1958, Έκτακτος Μόνιμος Καθηγητής το 1964 και Τακτικός Καθηγητής το 1969. Ίδρυσε το Εργαστήριο Ωπλισμένου Σκυροδέματος του Ε.Μ.Π. και το διεύθυνε μέχρι την αποχώρησή του, το 1997.
Δίδαξε στο Ε.Μ.Π. 1958-97, στο Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης 1979, στο Πανεπιστήμιο της Σαγκάης (Tongji) 1982, στο College Int. des Sciences de Construction Paris 1979-89, στο Πανεπιστήμιο της Νανκίν (S.E. Univ.) 1985, στο Πανεπιστήμιο της Παβίας 1986. Διδάσκει μέχρι σήμερα ειδικά μαθήματα σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Ε.Μ.Π.
Κατά τη σαραντάχρονη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του, υπήρξε δάσκαλος χιλιάδων μηχανικών, πολλοί από τους οποίους είναι σήμερα διακεκριμένοι επιστήμονες, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, μελετητές, κατασκευαστές, στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Επέβλεψε δεκάδες διδακτορικές διατριβές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δημοσίευσε εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες στις περιοχές της Εδαφομηχανικής, της Τεχνολογίας του Σκυροδέματος, της Μηχανικής του Ωπλισμένου Σκυροδέματος και της Τοιχοποιίας, της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, μελέτες για την Παιδεία αλλά και πονήματα Φιλοσοφίας.
Εξέχουσα μορφή στην επιστημονική και επαγγελματική σκηνή της χώρας, νεωτερικός, ενίοτε αιρετικός, πάντα όμως με επιχειρήματα, κατά την υπερπενηντάχρονη συνεχή παρουσία και προσφορά του, ασχολήθηκε με μια ευρύτατη περιοχή επιστημονικών, τεχνολογικών και εκπαιδευτικών θεμάτων (ευρωπαϊκοί και εθνικοί κανονισμοί, αντισεισμική προστασία, προστασία μνημείων, δημόσια έργα, εκπαίδευση του μηχανικού) αλλά και με θέματα Φιλοσοφίας, Παιδείας, Γλώσσας, Ορολογίας, Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας καθώς και με κοινωνικά θέματα ως συντάκτης Επιφυλλίδων στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο Τύπο.
Ο Καθηγητής Θ. Τάσιος είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος πολλών ελληνικών Επιστημονικών Ενώσεων, μέλος αμερικανικών και ευρωπαϊκών Ενώσεων, διετέλεσε Πρόεδρος της (RILEM) 1977-78, Πρόεδρος της CEB 1983-87, Πρόεδρος του «Model Code 90» 1987-91, Σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
Έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις και επαίνους. Είναι Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νανκίν 1985, Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης 1986, Fellow του American Concrete Institute 1986, Επίτιμος Πρόεδρος της CEB 1988, Επίτιμο Μέλος της RILEM 1989, της CIAS (Ιταλία) 1998, του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου 1999, της CICOP (Ιταλία - Ισπανία) 2001, Επίτιμος Διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου 2001, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τορίνο 2004, Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας 2004, Επίτιμο Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας 2008. Τιμήθηκε, επίσης, με το Μετάλλιο της Πόλεως των Παρισίων 1986, με τη διοργάνωση στην Αθήνα τιμητικού Διεθνούς Συμποσίου για τα εξήντα χρόνια 1992 (37 ξένοι και 11 έλληνες ερευνητές), με την Έκδοση Τιμητικού Τόμου, με τίτλο «Δαιδάλματα» ΕΜΠ για τα εβδομήντα χρόνια 2001, με τιμητική εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου – Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών για τα ογδόντα χρόνια 2009.
Σήμερα, στα ογδόντα του χρόνια, ο Καθηγητής Τάσιος συνεχίζει με νεανικό σφρίγος το διδακτικό, το επιστημονικό και το κοινωνικό του έργο, στην υπηρεσία του φοιτητή, του μηχανικού της πράξης, στην υπηρεσία της επιστήμης και της Ελλάδας.



Επίσκεψη Β' : Τίτος Πατρίκιος
 Δευτέρα 21 Μαρτίου 

   Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου – Ολυμπίας διοργάνωσε εκδήλωση – αφιέρωμα στην Ημέρα της Ποίησης, με προσκεκλημένο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, στο θέατρο «Απόλλων».
Ήταν μια μαγική βραδιά, με μαθητές Λυκείου, καθώς και τον ίδιο ποιητή, να απαγγέλουν στίχους από το έργο του. Αφού μας ταξίδεψε με τους στίχους του και μοιράστηκε μαζί μας ακόμα και αδημοσίευτα έργα του, υπέγραψε αντίγραφα του έργου του και μας χάρισε μια ξεχωριστή βραδιά, με χαμόγελο και ζωντάνια πραγματική, στην πεζή καθημερινότητα που ζούμε.

Σας ευχαριστούμε πολύ Κύριε Πατρίκιε, για την τιμή που μας κάνατε να έλθετε στη μικρή μας πόλη και να τη φωτίσετε με την ποιητική παρουσία σας!

Βιογραφικό
 
Ο Τίτος Πατρίκιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928.Το 1946 ολοκλήρωσε τα γυμνασιακά του μαθήματα στο Βαρβάκειο και γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε για κάποια χρόνια ως δικηγόρος. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, στρατευμένος αρχικά στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια στον ΕΛΑΣ. Το 1944 καταδικάστηκε σε θάνατο από συνεργάτες των γερμανών και η εκτέλεσή του ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας εξορίστηκε στη Μακρόνησο (1951-1952) και κατά τη διετία 1952-1953 στον Άη Στράτη, από όπου επέστρεψε στην Αθήνα με άδεια εξορίστου. Από το 1959 ως το 1964 σπούδασε κοινωνιολογία στην Ecole Pratique des Hautes Etudes του Παρισιού και πήρε μέρος σε έρευνες του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας. Επέστρεψε στην Ελλάδα, μετά την επιβολή της δικτατορίας του Παπαδόπουλου όμως, κατέφυγε ξανά στο Παρίσι, όπου πήρε μέρος σε εκδηλώσεις ενάντια στο παράνομο καθεστώς, και εργάστηκε στην έδρα της Unesco στο Παρίσι και στη Fao στη Ρώμη. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1975 και εργάστηκε ως δικηγόρος, κοινωνιολόγος και λογοτεχνικός μεταφραστής. Το 1982 επέστρεψε στη θέση που κατείχε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών πριν το 1967. Στην Αθήνα εργάστηκε επίσης στο Κέντρο Μαρξιστικών Μελετών. Η πρώτη του εμφάνιση στο χώρο των γραμμάτων πραγματοποιήθηκε το 1943 με τη δημοσίευση ενός ποιήματός του στο περιοδικό Ξεκίνημα της Νιότης, ενώ το 1954 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο Χωματόδρομος. Ιδρυτικό μέλος του περιοδικού Επιθεώρηση Τέχνης από το 1954 δημοσίευσε πολλά άρθρα και κριτικές στις στήλες του, ενώ πολλά δοκίμιά του συμπεριλήφθηκαν σε συγκεντρωτικές εκδόσεις. Ασχολήθηκε επίσης με τη μετάφραση (κείμενα των Σταντάλ, Αραγκόν, Μαγιακόφσκι, Νερούντα, Γκόγκολ, Γκαρωντύ, Λούκατς και άλλων) και την πεζογραφία, ενώ τα περισσότερα κοινωνιολογικά έργα του είναι γραμμένα στα γαλλικά. Έργα του μεταφράστηκαν στα γαλλικά, τα φλαμανδικά, τα γερμανικά και τα ολλανδικά. Το 1994 τιμήθηκε με ειδικό κρατικό βραβείο για το σύνολο του έργου του. Το 2008 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του.

Τίτος Πατρίκιος, Άτιτλο 
(Εγώ δεν είμαι μόνο αυτός που βλέπεις...)VI

Εγώ δεν είμαι μόνο αυτός που βλέπεις, αυτός που ξέρεις
δεν είμαι μόνο αυτός που θα 'πρεπε να μάθεις.
Κάθε επιφάνεια της σάρκας μου και κάπου τη χρωστάω,
αν σ' αγγίζω με την άκρη του δαχτύλου μου
σ' αγγίζουν εκατομμύρια άνθρωποι,
αν σου μιλήσει μια λέξη μου
σου μιλάνε εκατομμύρια άνθρωποι
Αν σ' αγγίξω με την άκρη του δαχτύλου μου
σ' αγγίζουν εκατομμύρια άνθρωποι –
θ' αναγνωρίσεις τ' άλλα κορμιά που πλάθουν το δικό μου;
θα βρεις τις πατησιές μου μες σε μυριάδες χνάρια;
θα ξεχωρίσεις την κίνησή μου μες στη ροή του πλήθους;
Είμαι κι ό,τι έχω υπάρξει και πια δεν είμαι –
τα πεθαμένα μου κύτταρα, οι πεθαμένες
πράξεις, οι πεθαμένες σκέψεις
γυρνάν τα βράδια να ξεδιψάσουν στο αίμα μου.
Είμαι ό,τι δεν έχω γίνει ακόμα –
μέσα μου σφυροκοπάει η σκαλωσιά του μέλλοντος.
Είμαι ό,τι πρέπει να γίνω –
γύρω μου οι φίλοι απαιτούν οι εχθροί απαγορεύουν.
Μη με γυρέψεις αλλού
μονάχα εδώ να με γυρέψεις
μόνο σε μένα.
 

Από τη συγκεντρωτική έκδοση Τίτος Πατρίκιος – Ποιήματα, II [1953-1959] 
(Εκδόσεις Κέδρος, 1998)

2 comments:

  1. Εύγε Χριστίνα!

    Φοβερή δουλειά!

    ReplyDelete
  2. Ωραία ιδέα,Χριστίνα, και ωραία παρουσίαση!Σήμερα νομίζω παρουσιάζει στο Δημαρχείο το Βιβλίο του ο Κύπριος Πρέσβης στην Ελλάδα, ο οποίος έχει και αυτός το ειδικό του βάρος.

    ReplyDelete