Το Δόγμα του Σοκ


Το βιβλίο
Επιτέλους άρχισα να το διαβάσω  τούτο το εκπληκτικό βιβλίο,       "Το Δόγμα του Σοκ" * της Ναόμι Κλάιν και θεώρησα σωστό να το μοιραστώ μαζί σας, μιας και η γνώση μόνο  να διευρύνεται και να εξαπλώνεται πρέπει. Από όσο περισσότερες οπτικές γωνίες, μελετούμε ένα θέμα τόσο πιο πολύ πλησιάζουμε την αλήθεια, η οποία καμιά φορά σοκάρει!

Σύμφωνα με την συγγραφέα του βιβλίου, «Μια κατάσταση σοκ δεν είναι απλά αυτό που παθαίνουμε όταν μας συμβεί κάτι κακό. Είναι αυτό που μας συμβαίνει όταν χάνουμε το πλαίσιο αναφοράς μας , όταν χάνουμε τις αφηγήσεις μας όταν αποπροσανατολιζόμαστε. Αυτό που μας κρατάει προσανατολισμένους και σε επαγρύπνηση είναι η ιστορία μας. Μια περίοδος κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα είναι πολύ καλή στιγμή για να αναστοχαστούμε την Ιστορία να εντοπίσουμε ιστορικές συνέχειες και διαδρομές. Είναι καλή στιγμή για να τοποθετήσουμε τους εαυτούς μας στη μακρά ανθρώπινη ιστορία του αγώνα».
* Τίτλος πρωτοτύπου: "The Shock Doctrine"

Το ντοκιμαντέρ
Για όσους δεν είναι και τόσο λάτρεις της "βιβλιοανάγνωσης", ας αρκεστούν στο οπτικοακουστικό υλικό, που είναι ένα ντοκιμαντέρ, βασισμένο στο βιβλίο της Naomi Klein. Υποστηρίζει τη θέση ότι οι πολιτικές της ελεύθερης αγοράς κυριάρχησαν στον κόσμο μέσω της εκμετάλευσης των λαών και των χωρών που είναι θύματα καταστάσεων σοκ. Φυσικές καταστροφές, οικονομικές κρίσεις και πόλεμοι χρησιμοποιούνται για να προωθήσουν ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Το ντοκυμαντέρ υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα είναι συνήθως καταστροφικό για τον απλό κόσμο και ιδιαίτερα επικερδές για τις μεγάλες πολυεθνικές.
Το ντοκιμαντέρ έχει χωριστεί σε έξι μέρη, με τη σειρά που παρατίθενται:

ΜΕΡΟΣ 1


ΜΕΡΟΣ 2



ΜΕΡΟΣ 3



ΜΕΡΟΣ 4



ΜΕΡΟΣ 5



ΜΕΡΟΣ 6


Αν κάποιοι έχουν να προτείνουν αντίστοιχης ποιότητας βιβλία ή άλλο υλικό, τους θερμοπαρακαλώ να το κάνουν άμεσα! Καλή ανάγνωση ή ακρόαση. Και Καλό Μήνα!
Χ.Σ.

1 comment:

  1. Πολύ καλή έκδοση. Θα έλεγα και απόλυτα αληθής. Όσα σήμερα ζούμε το επιβεβαιώνουν απόλυτα.

    ReplyDelete