ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ & ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ


 ΜΗ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΑ  ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ 


Δικαίωμα να συντάσσουν τοπογραφικά διαγράμματα έχουν οι εξής:
α)Για όλα τα τοπογραφικά διαγράμματα: 
Οι αγρονόμοι τοπογράφοι μηχανικοί και οι πολιτικοί μηχανικοί των πολυτεχνείων της χώρας                                                             

β)Για απλά τοπογραφικά διαγράμματα μέχρι έκτασης 150 στρεμμάτων και απλών επίσης τοπογραφικών αποτυπώσεων υπαίθρου μέχρι έκτασης 1500 στρεμμάτων :
Οι πολιτικοί υπομηχανικοί, που υπάγονται στις διατάξεις του Β.Δ/γματος 769/1972
  Ρητά εξαιρούνται οι περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται τριγωνισμός ή διορθώσεις σφαλμάτων δια της μεθόδου των ελαχίστων τετραγώνων.


 ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΑ  ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ  

 Δικαίωμα να συντάσσουν τοπογραφικά διαγράμματα, που είναι εξαρτημένα στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς '87 (Ε.Γ.Σ.Α.'87) έχουν μόνο :
οι Αγρονόμοι Τοπογράφοι Μηχανικοί
και οι Πολιτικοί Μηχανικοί των ΑΕΙ 
καθώς, οι πολιτικοί υπομηχανικοί, υπό τους περιορισμούς που θέτει το Β.Δ/γμα 769/1972, δεν έχουν δικαίωμα τριγωνισμού και εφαρμογής Συνόρθωσης Μ.Ε.Τ. (Μεθόδου Ελαχίστων Τετραγώνων) και επομένως δεν έχουν δικαίωμα εξάρτησης από το Κρατικό Σύστημα Αναφοράς. 



_______________________________________________________________________________

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
_______________________________________________________________________________

 Η υπ' αρ. 451/2010 γνωμοδότηση του ΝΣΚ διασαφηνίζει ότι: «...δικαίωμα, σύνταξης των εις το ερώτημα αναφερόμενων τοπογραφικών διαγραμμάτων έχουν: α) οι αγρονόμοι τοπογράφοι μηχανικοί και οι πολιτικοί μηχανικοί των ΑΕΙ και β) οι πολιτικοί υπομηχανικοί υπό τους περιορισμούς που θέτει το Β. Δ/γμα 769/1972.
    Επακριβώς το ΝΣΚ καταλήγει στα συμπεράσματα:

Α. Δικαίωμα σύνταξης εν γένει τοπογραφικών διαγραμμάτων έχουν οι αγρονόμοι τοπογράφοι, μηχανικοί και οι πολιτικοί μηχανικοί των πολυτεχνείων της χώρας, που δραστηριοποιούνται, κατ' αρχήν σε όλο το εύρος του αντιστοίχου επαγγέλματος, διεξάγοντας όλες τις δυνατές επαγγελματικές πράξεις (πρβλ ΣτΕ 678/2005 σκ. 8).
Β. Οι πολιτικοί υπομηχανικοί, που υπάγονται στις διατάξεις του Β.Δ/γματος 769/1972 έχουν δικαίωμα σύνταξης απλών τοπογραφικών διαγραμμάτων, υπό τους περιορισμούς που θέτει το ως άνω Β.Δ/γμα, δηλαδή πόλεων μέχρι έκτασης 150 στρεμμάτων και απλών επίσης τοπογραφικών αποτυπώσεων υπαίθρου μέχρι έκτασης 1500 στρεμμάτων. Ρητά εξαιρούνται οι περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται τριγωνισμός ή διορθώσεις σφαλμάτων δια της μεθόδου των ελαχίστων τετραγώνων.


Κι ας δούμε πιο αναλυτικά το νομικό πλαίσιο:

α. Νόμος 4663/1930 

Με τον νόμο 4663/1930 (Α1 ), με τον οποίο ρυθμίστηκαν τα θέματα που αφορούν την άσκηση του επαγγέλματος του πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονα, τοπογράφου, ορίσθηκαν με τα άρθρα 3 και 4 αυτού τα εξής:

"Άρθρο 3: Η ελευθέρα άσκησις του επαγγέλματος του τοπογράφου επιτρέπεται μόνον: α) Εις τους κεκτημένους δίπλωμα τοπογράφους της. ανωτάτης σχολής των τοπογράφων του Ε.Μ. Πολυτεχνείου ή ομοταγών σχολών της αλλοδαπής…".
"'Αρθρο 4: Μόνον οι διπλωματούχοι των ανωτάτων τεχνικών σχολών  του Ε.Μ. Πολυτεχνείου ή ομοταγών σχολών της αλλοδαπής δικαιούνται να φέρωσι  τον  τίτλον του διπλωματούχου μηχανικού. Εν τη ασκήσει του επαγγέλματος του διπλωματούχου πολιτικού μηχανικού νοείται συνυπάρχουσα και η εξάσκησις του επαγγέλματος του αρχιτέκτονος και τοπογράφου, της ασκήσεως του επαγγέλματος του αρχιτέκτονος περιοριζομένης εις καθαρώς αρχιτεκτονικάς και οικοδομικός εργασίας του δε τοπογράφου εις καθαρώς τοπογραφικάς εργασίας. Οι διπλωματούχοι γενικών τεχνικών σχολών της αλλοδαπής ομοταγών ταις ανωτάταις του Ε.Μ.Π. κατατάσσονται εις ειδικότητας, κατά την κρίσιν της συγκλήτου".

β. Βασιλικό Διάταγμα 769/ 1972


Βασιλικό διάταγμα 769/1972: Περί καθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Πολιτικών Υπομηχανικών, (ΦΕΚ 223/Α/1972), 12-12-1972.

Κωνσταντίνος Βασιλεύς Των Ελλήνων

Έχοντες υπ' όψιν:

...

αποφασίσαμε και διατάσσουμε:
Εις τους πτυχιούχους των Ανωτέρων Σχολών Υπομηχανικών και τους εξομοιουμένους προς αυτούς κατά τις διατάξεις του άρθρου 3 παράγραφος 1 του νομοθετικού διατάγματος [Ν] 4564/1966, επιτρέπεται η εκπόνησις μελετών μετά αυτοδύναμου υπογραφής τούτων, ως και η επίβλεψις έργων ως ακολούθως:
...
5. Τοπογραφικών εργασιών, αφορωσών εις τα, κατά τις προηγούμενες παραγράφους μελετώμενα υπό των περί ων το παρόν άρθρο πολιτικών υπομηχανικών, έργα ως και απλών τοπογραφικών αποτυπώσεων Πόλεων μέχρι εκτάσεως 150 στρεμμάτων και απλών επίσης τοπογραφικών αποτυπώσεων υπαίθρου μέχρις εκτάσεως 1.500 στρεμμάτων, εξαιρέσει των περιπτώσεων, καθ' ας απαιτείται αυτοτελής τριγωνισμός ή διορθώσεις σφαλμάτων δια της μεθόδου των ελαχίστων τετραγώνων.
Εις τους αυτούς επί των Δημοσίων Έργων και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Υπουργούς, ανατίθεμεν την δημοσίευση και εκτέλεσιν του παρόντος βασιλικού διατάγματος.

Εν Αθήναις, τη 08-12-1972

Εν Ονόματι του Βασιλέως

γ. Νόμος 1404 /1983

   Ο νόμος 1404/1983«Δομή και λειτουργία των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων», όρισε με την παρ. 2 περ. γ' του άρθρου 25 ότι «Στους πτυχιούχους των Τ.Ε.I αναγνωρίζονται επαγγελματικά δικαιώματα που καθορίζονται με προεδρικά διατάγματα τα οποία εκδίδονται με πρόταση του ... ... Με προεδρικά διατάγματα καθορίζονται οι προϋποθέσεις και κάθε άλλη λεπτομέρεια για τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος όπου αυτή απαιτείται.» 
Κατ' εφαρμογή της εξουσιοδοτικής αυτής διάταξης, εκδόθηκε το Π.Δ/γμα 318/1994 (Α' 127), με τις διατάξεις του οποίου ρυθμίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των Τμημάτων α) Πολιτικών Δομικών Έργων, β) Πολιτικών Έργων Υποδομής
 γ) Τοπογραφίας.


   Νόμος 2916/2001 (Α' 114) - «Διάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης και ρύθμιση θεμάτων του τεχνολογικού τομέα αυτής».


   Νόμος 3794/2009 (Α' 156)- "Θέματα πανεπιστημιακού. και τεχνολογικού, τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και «άλλες διατάξεις".


    Εκκρεμούν τα Προεδρικά Διατάγματα που θα διασαφηνίσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ. 

















12 comments:

  1. Η υπ' αρ. 451/2010 γνωμοδότηση του ΝΣΚ δεν έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό, από ότι ξέρω, επομένως δεν μπορώ να την επικαλεστώ στο δικαστήριο. Γνωρίζετε κάτι περισσότερο;

    ReplyDelete
    Replies
    1. @ΚΑΚΛΕΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑSeptember 23, 2013 at 4:36 AM

      Παναγιώτα, προφανέστατα και μπορεί να επικαλεστείς στο δικαστήριο την γνωμοδότηση του ΝΣΚ. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ερμηνεύει τους νόμους και λογικά κάθε δικαστής όντας σύμφωνος με το νομικό πλαίσιο, δεν γίνεται να βγάζει απόφαση διαφορετική απ’ αυτή που γνωμοδοτεί το ΝΣΚ, διότι απλά το ΝΣΚ ερμηνεύει νόμους που έτσι και αλλιώς είναι σε ισχύ. Μίλησα και με υψηλότερα στελέχη του συλλόγου μας των Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών - ΠΣΔΑΤΜ και έχουν την ίδια άποψη.

      Σε ευχαριστώ για το σχόλιο,
      Χ.

      Delete
    2. Δε νομίζω ότι είναι έτσι τα πράγματα.
      Μπορεί μεν κάποιος να επικαλεστεί τη γνωμοδότηση στο δικαστήριο, αλλά δεν είναι δεσμευτική για το δικαστή. Επίσης μέχρι να (και αν) γίνει αποδεκτή προφανώς και κάποιος δικαστής μπορεί να έχει διαφορετική άποψη. Σε αντίθετη περίπτωση δεν έχει νόημα αν ο υπουργός κάνει αποδεκτή μια γνωμοδότηση ή όχι.
      Ο σύλλογος των αγρονόμων - τοπογράφων έχει την ίδια άποψη, διότι έτσι τον βολεύει. Έχεις ρωτήσει κάποιον δικηγόρο να δώσει και μια άλλη άποψη.

      Delete
  2. Με ποιο δικαιωμα κανεις ελεγχο επαγγελματικων δικαιωματων και γνωμοδοτεις το ποιος εχει δικαιωμα συνταξης εξαρτημενων τοπογραφικων διαγραμματων?? Τα γραφομενα σου αποτελουν αποψη σου. Σε παρακαλω να το αποσυρεις απο το διαδικτυο ειδαλλως θα σου κανω μηνυτηρια αναφορα στον αρμοδιο εισαγγελεα πλημμελειοδικων για στερηση της ελευθερης ασκησης του επαγγελματος μου βασει των νομιμων προσοντων που απεκτησα μεσω των σπουδων μου στο τμημα Πολιτικων Μηχανικων Εργων Υποδομης του Τ.Ε.Ι. Πατρων και θα ζητησω την τιμωρια σου συμφωνα με τις οικιες διαταξεις του Ποινικου Κωδικα.
    Καραριζος Κωνσταντινος
    Πτυχιουχος Μηχανικος Εργων Υποδομης Τ.Ε.
    Αλκινου 16 - Καβαλα
    kararizos@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σιγά ρε Μηχανικάρα μη σκίσεις κανά καλσόν!!!
      Από πότε μπαίνεις σε blog άλλου και απειλείς έτσι???
      Η συνάδελφος κάνει αναφορά στην ισχύουσα νομοθεσία, την οποία και αναφέρει ορθώς.
      Απο που και ως που μια απλή αναφορά της νομοθεσίας αποτελεί "στερηση της ελευθερης ασκησης του επαγγελματος σου"...?
      Επίσης που ονειρεύτηκες πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα επί παντός επιστητού προβλήματος μηχανικού, που τελικά εξασκείς???
      Η σχολή πάντως που έβγαλες η οποία παρεπιπτόντως δεν φέρει τον τίτλο που θα ήθελες (τμημα Πολιτικων Μηχανικων Εργων Υποδομης του Τ.Ε.Ι. Πατρων) αλλά "Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής" αναφέρει ξεκάθαρα στην κεντρική της σελίδα ότι: "Το Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής προετοιμάζει μηχανικούς που θα ασχοληθούν με Έργα Υποδομής που είναι απαραίτητα για την πολιτισμένη ανθρώπινη διαβίωση, όπως: έργα αρδεύσεων και στραγγίσεων, έργα υδρεύσεων και αποχετεύσεων, υδροδυναμικά και αντιπλημμυρικά έργα, εγκαταστάσεις καθαρισμού λυμάτων, λιμενικά έργα, οδοποιία, τεχνικά έργα οδοποιίας, συστήματα κυκλοφορίας και μεταφορών, γέφυρες, κλπ."
      Νομίζω ότι τα παραπάνω δε σημαίνουν: "...οι απόφοιτοι ανοίγουν ένα τεχνικό γραφείο και βγάζουν άδειες, κάνουν τοπογραφικά και εν πάσει περιπτώσει όλα τα σφάζουν και όλα τα μαχαιρώνουν..."
      Είναι καιρός πιστεύω τόσο οι διπλωματούχοι μηχανικοί πού επίσης είχαν παρεξηγήσει την κατάσταση όσο και οι πτυχιούχοι οι οποίοι δεν θα ήθελαν να λείπουν από το "πάρτυ" του παρελθόντος να ξεπεράσουν τα κόμπλεξ τους και τις αδυναμίες και να κοιτάξουν να εξειδικευτούν μήπως και ανεβάσουν και το προσωπικό τους επαγγελματικό επίπεδο αλλά και το συνολικό επίπεδο μηχανικών και υπομηχανικών του τόπου...
      Έχουμε πήξει στο τεχνικό γραφείο που τα κάνει όλα και τίποτα......

      Delete
    2. Πρωτον, για να λαβω σοβαρα υποψη τα λεγομενα σου πρεπει να γραφεις ΕΠΩΝΥΜΑ και οχι να κρυβεσαι πισω απο τον χαρακτηρισμο "Anonymous".
      Δευτερον, δεν απειλω, απλα προστατευω τα επαγγελματικα μου δικαιωματα που αρνουμενος να τα παραδεχτεις ΥΠΑΡΧΟΥΝ με νομοθετικες διαταξεις.
      Τριτον, οποιος νομιζει οτι θιγετε η απειλειτε με τα γραφομενα μου περι επαγγελματικων δικαιωματων, μπορουμε να παμε σε εισαγγελεα και δικαστηρια βλεποντας ποιος εχει δικιο.

      Delete
    3. Κι εγώ Μηχανικός Τ.Ε. είμαι sozirarak, αλλά θεωρώ απαράδεκτη την έκρηξή σου και τις απειλές σου! Η συνάδελφος απλά παραθέτει τα πρ. διατάγματα και την ευρύτερη νομοθεσία, ως επιχείρημα για το ποιος υπογράφει και τι, όσον αφορά τα Τοπογραφικά.
      Όσο για τον Anonymous που απάντησε, θα του πω ότι κάνει λάθος και ότι ο τίτλος σπουδών μας είναι όντως Μηχανικός (π.χ. Μηχανικός Τοπογράφος Τ.Ε.) και δεν φταίμε εμείς γι'αυτό. Εγώ δεν είμαι από τους τύπους που λένε, ΑΕΙ-ΤΕΙ ίσα κι όμοια. Σαφώς και πρέπει να υπάρχει περιορισμός των επ. δικαιωμάτων των Πτυχιούχων έναντι των Διπλωματούχων, αλλά από τη στιγμή που βγαίνεις με τίτλο Μηχανικός Τοπογράφος Τ.Ε., έχεις μάθει τα πάντα περί Τοπογραφίας-Γεωδαισίας και έρχεται ο άλλος και σου λέει ότι ουσιαστικά δεν μπορείς να κάνεις κάτι μόνος σου και πρέπει να παίζεις εφ'όρου ζωής τον βοηθό-υπάλληλο των 500€, είναι απαράδεκτο και αντισυνταγματικό (βλ. άρθρο 4). Πρέπει να γνωρίζουμε κι εμείς μέχρι που μπορούμε να φτάνουμε κάθε φορά επαγγελματικά, αλλά αυτό αφορά τα επ. δικαιώματα που κωλυσιεργούν να εκδοθούν εδώ και δεκαετίες!

      Delete
  3. 1ον Η με αριθμό 451/2010 (Τμήμα Β΄) του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) που κατά κόρον χρησιμοποιείται ως «μανδυας» νομιμοτητας/νομιμοφάνειας δεν έγινε αποδεκτή από το αρμόδιο Υπουργείο και απλά υφίσταται ως νομική άποψη και όχι ως εφαρμοστέος κανόνας δικαίου, ήτοι δεν αποτελεί πράξη υποχρεωτική για τη Διοίκηση. ( Ν. 3086/2002 , άρθρο 7 παρ 4 αυτού).
    2ον το με αριθμό ΔΤΕ /β/34285/735/24-09-2010 έγγραφο του ΥΠΕΚΑ , το οποίο εν τέλει έχει ως βάση τα ενημερωτικού και όχι δεσμευτικού με κανονιστικό χαρακτήρα έγγραφα με αριθμό 11255/21-04-2010 και 20955/27-7-2010 του ΤΕΕ, στερούνται εκτελεστότητας, όπως ΟΜΟΛΟΓΕΙ η ίδια η Διοίκηση !! (ΥΠΕΚΑ) [ βλ. το με αριθμό ΔΤΕ/β/28372/377(29-4-2013 του ΥΠΕΚΑ).
    3ον Μετά την ψήφιση του νόμου 4254 ΦΕΚ 85 Α’ 7-4-2014 που καταργεί , τροποποιεί διατάξεις του Νόμου 4663/1930 καθώς επιτρέπει από 1-1-2015 ημέρα εφαρμογής του νέου νόμου την άσκηση του Επαγγέλματος του διπλ. Μηχανικού πλέον στη Χώρα μας από όλους του Μηχανικούς των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης ( και του Πανεπιστημιακού και του Τεχνολογικού Τομέα ) Επομένως η προπαγάνδα έχει και τα όρια της

    ReplyDelete
  4. Υπάρχει άρση εδώ και αρκετό καιρό της απόφασης του Κτηματολογίου περί υπογραφής εξαρτημένων τοπογραφικών μόνο από Αγρονόμους Τοπογράφους, Πολιτικούς Μηχανικούς, Τοπογράφων Τ.Ε.
    Γίνονται δεκτά εκ νέου τα εξαρτημένα τοπογραφικά από Πολιτικούς Μηχανικούς Τ.Ε και από Πολιτικούς Υποδομής Τ.Ε. (Α.Π.:ΟΙΚ 1429111/ΔΛΚ 538 της 07/10/2014).

    Επιπλέον υπάρχει απόφαση του Συνήγορου του Πολίτη με αριθμό πρωτοκόλλου: 179579/24091/2014 της 8/5/2014 που αναφέρεται ότι επιτρέπεται η υπογραφή εξαρτημένων τοπογραφικών διαγραμμάτων από τις ανωτέρω ειδικότητες μηχανικών μέχρι να εκδοθούν τα υπό εκκρεμότητα επαγγελματικά δικαιώματα.

    ReplyDelete
  5. Επίσης το συμπέρασμα ότι δεν μπορείς να κάνεις τοπογραφικό εξαρτημένο σε εγσα γιατί απαιτείται τριγωνισμός ή διορθώσεις σφαλμάτων δια της μεθόδου των ελαχίστων τετραγώνων για μια απλή αποτύπωση με συντεταγμένες πχ από δύο τριγωμομετρικά ΓΥΣ (έχει σημασία hatt ή egsa ?) δείχνει την άγνοια σου

    ReplyDelete
  6. Ρε παιδιά εγώ ήθελα να ΄ξερα από που και ως που ένας τοπογράφος δικαιούται να υπογράφει οικοδομικές άδειες έχοντας όλα τα δικαιώματα του Πολιτικού Μηχανικού Τ.Ε. και ένας Πολιτικός Μηχανικός Τ. Ε. δεν «πρέπει» να μπορεί να υπογράψει ένα απλό τοπογραφικό με συντεταγμένες δέκα σημείων; Μήπως γιατί δεν ξέρει αυτός να κρατά καλά το GPS; Άλλωστε τα εξαρτημένα τοπογραφικά άρχισαν να τα ζητάνε οι υπηρεσίες μετά τη διάδοση του GPS. Ο άλλος τρόπος, η μεταφορά δηλαδή των συντεταγμένων από τα τριγωνομετρικά της Γ.Υ.Σ. είναι αρκετά επίπονος και με μεγάλη πιθανότητα σφάλματος. Την έκανα κατά κόρον στο Στρατό στις αρχές της δεκαετίας του 80 και σας βεβαιώνω πως αν δε γνώριζαν εκ των προτέρων τις συντεταγμένες των στόχων και των πυροβόλων οι αξιωματικοί τα κανόνια τις περισσότερες φορές θα βάραγαν στο γάμα του καραγκιόζη.
    Μη γελιόμαστε όλοι γνωρίζομε ότι πρόκειται για αλίσι βερίσι. Υπογράφετε εσείς Πολιτικοί Μηχανικοί τοπογραφικά να υπογράφομε εμείς οι Τοπογράφοι οικοδομικές άδειες και τους Τεχνολόγους τους πετάμε έξω με την πρόφαση του εξαρτημένου, μόνο που το μερίδιο των αδειών ανήκει και στους Τεχνολόγους αλλά και στους Αρχιτέκτονες οι οποίοι πετάχτηκαν έξω και αυτοί.
    Καλό θα ήταν ο κάθε Μηχανικός να υπογράφει μόνο τα δικά του. Δεν είναι άσχημο όμως να μπορεί να μπει ο ένας λίγο στα χωράφια του άλλου γιατί έχει τις βασικές γνώσεις και γιατί αυτό του λύνει τα χέρια. Όμως αυτό πρέπει να γίνεται ισομερώς και όχι τα εμά εμά και τα εσά εμά.
    Σας γράφει ένας Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός που έχει και την ιδιότητα του Πολιτικού Μηχανικού Τ.Ε.

    ReplyDelete
  7. Ρε παιδιά εγώ ήθελα να ΄ξερα από που και ως που ένας τοπογράφος δικαιούται να υπογράφει οικοδομικές άδειες έχοντας όλα τα δικαιώματα του Πολιτικού Μηχανικού Τ.Ε. και ένας Πολιτικός Μηχανικός Τ. Ε. δεν «πρέπει» να μπορεί να υπογράψει ένα απλό τοπογραφικό με συντεταγμένες δέκα σημείων; Μήπως γιατί δεν ξέρει αυτός να κρατά καλά το GPS; Άλλωστε τα εξαρτημένα τοπογραφικά άρχισαν να τα ζητάνε οι υπηρεσίες μετά τη διάδοση του GPS. Ο άλλος τρόπος, η μεταφορά δηλαδή των συντεταγμένων από τα τριγωνομετρικά της Γ.Υ.Σ. είναι αρκετά επίπονος και με μεγάλη πιθανότητα σφάλματος. Την έκανα κατά κόρον στο Στρατό στις αρχές της δεκαετίας του 80 και σας βεβαιώνω πως αν δε γνώριζαν εκ των προτέρων τις συντεταγμένες των στόχων και των πυροβόλων οι αξιωματικοί τα κανόνια τις περισσότερες φορές θα βάραγαν στο γάμα του καραγκιόζη.
    Μη γελιόμαστε όλοι γνωρίζομε ότι πρόκειται για αλίσι βερίσι. Υπογράφετε εσείς Πολιτικοί Μηχανικοί τοπογραφικά να υπογράφομε εμείς οι Τοπογράφοι οικοδομικές άδειες και τους Τεχνολόγους τους πετάμε έξω με την πρόφαση του εξαρτημένου, μόνο που το μερίδιο των αδειών ανήκει και στους Τεχνολόγους αλλά και στους Αρχιτέκτονες οι οποίοι πετάχτηκαν έξω και αυτοί.
    Καλό θα ήταν ο κάθε Μηχανικός να υπογράφει μόνο τα δικά του. Δεν είναι άσχημο όμως να μπορεί να μπει ο ένας λίγο στα χωράφια του άλλου γιατί έχει τις βασικές γνώσεις και γιατί αυτό του λύνει τα χέρια. Όμως αυτό πρέπει να γίνεται ισομερώς και όχι τα εμά εμά και τα εσά εμά.
    Σας γράφει ένας Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός που έχει και την ιδιότητα του Πολιτικού Μηχανικού Τ.Ε.

    ReplyDelete